Приказки от Малкия Истанбул – Чанаккале

 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
Чанаккале
3
2
30
     
   

03/05/2019  -  05/05/2019

215 лв.
на човек

Sold Out

Exceed Persons

Маршрут:   Варна - Бургас - Кешан - КАБАТЕПЕ - Чанаккале - Асос - Бехрамкале - Бергама - Чорлу - Бургас - Варна

Приказки от Малкия Истанбул – Чанаккале

ОПИСАНИЕ
Малкият Истанбул – така наричат  Чанаккале. И това е заради уникалния географски шанс на града да е разположен на два континента – Азия и Европа и на водосборната точка на две морета – Мраморно и Егейско.
Чанаккале е не просто град на граница, той е самата пограничност, там, където всички пътища се събират, за да тръгнат на някъде. Там времето и пространството наистина нямат значение. Просто избираш посока и… попадаш в приказка. Там, където губиш представа за място и време!..

ПРОГРАМА
Ден Първи:
Отпътуване от: Варна - 06:00 ч. ( Катедралата), Бургас – 08:00 ч. ( ОМВ бензиностанция до х-л Мираж ). Преминаване на ГКПП Дерекой и след около 5 часа с редовни почивки пристигане в гр. Кешан. Време за вкусен обяд, ароматно турско кафе с прекрасен десерт и разходка в търговския център на града. /престой около 45мин./
Ок. 13:30 отпътуване за най-големият в региона Mузей за попюляризиране на събитията на хълма Кабатепе, смело пресъздаващ с помоща на восъчни фигури и симулация едни от най-запомнящите моменти на военните действия в Галиполи... Мястото, където в началото на 20 век, хълмовете на п-в Галиполи стават арена на люти боеве. Турските войски, предвождани от прочутия Мустафа Кемал Ататюрк, поднасят в жертва над 500 000 войници, много от които на възраст до 15 години, но печелят битката и така поставят началото на победоностния поход на Ататюрк, който завършва с превръщането на Турция в страна без фесове и фереджета.  Днес, в чест на великата победа, почти целият полуостров Галиполи е национален парк, който ежегодно събира за празника милиони турци от цялата бивша империя. /престой ок. 1ч.30мин/
Преминаване с ферибот през Дарданелите. Пристигане в Чанаккале в късния следобед и настаняване в хотела. Вечеря. Следва разходка по централната част на града и време за нощни снимки. Нощувка.
 
Ден Втори:
Закуска. По желание: целодневна екскурзия /8:00ч. отпътуване от хотела и 85км преход – 1ч.30мин./ до древния град АСОС - Великолепният или Бехрамкале. Древните философи са знаели „защо“..
Вероятно не е случаен факта, че точно в древния град Ассос, разположен на хълм с една от най-прекрасните гледки към Егейско море, Аристотел полага основите на първата школа по философия. Днес Ассос се нарича Бехрамкале. Намира се на територията на модерна  Турция в провинция Айвалък, на 87 км  южно от Чанаккале и Дарданелите.
Очарованието на гледката обаче продължава да е неземна и опияняваща. Безкрайно море, сред което ясно се откроява формата на остров Лесбос, бистра като сълза вода, опойващ аромат на олеандри и … най-прекрасните залези. Ако сте романтична душа, любител на неопорчената природа или просто модерен ловец на тишина – Ассос е вашето място.
Историците предполагат, че мястото е било населено от хората още 7 век преди Христа.  И днес градчето ревностно пази автентичния си вид. В района отдавна е забранен строежа на нови сгради, ето защо хълмът е покрит единствено с многовековни каменни къщи с високи дувари от кирпич, а стръмните тесни сукаци са покрити с павета, като че положени още от времето на прочутия античен мъдрец Аристотел. Катеренето по древния, излъскан от вековете камъняк обаче си заслужава,  защото на върха се намира удивителен храм на Атина.
Посещение на руините на Асос, Храма на Атина, Пристанището в селището
Бехрамкале, Античният театър. Акрополът на Асос (Бехрамкале) се извисява на 238 м. над морското равнище. Тук през VI в.пр.Хр. е построен храмът на Атина. В момента дорийският храм е пазител на полуостров Бига и на залива Едремит. Ще останем, за да видим руините за да се насладим на спиращата дъха гледка към залива Едремит. На терасовидния бряг към морето са запазени останки от агора, гимназиуми театър.
Акрополът е посторен през VI в. Пр. Хр.  И е обиколен от 3 метрови крепостни стени и гигантска антична порта, която и днес е в прекрасно състояние. В близост до храма ясно се виждат останките от някогашния амфитеатър, ориентиран към морето и остров Лесбос, големите монументални камъни от основите на агората, римския некропол и редица още по-малки древни постройки. /престой около 2 часа/
Да отидете до Ассос и да не слезете до старото пристанище е почти като да сте на море, пък да не докоснете водата. Древният порт е разположен в прекрасния залив Ердемит точно в подножието на хълма с атинския храм.
Стръмният скалист бряг изненадващо прехожда в широк кей с просторна равна ивица. Тя е  застроена с долепени една до друга кокетни масивни сгради, заобиколени от множество цветя, буйна средиземноморска растителност и малки романтични ресторантчета. Досущ като във Венеция.
Възможност за обяд в атрактивен рибен ресторант, насладете се на безспорно едни от най-вкусно приготвените пресни риби и морски деликатеси.
Около 13:00ч. отпътуване за Бергама или древеногръцкия град Пергамон.
Тук ще имаме възможността да посетим руините на Пергамон, които са още едно от съкровищата на Древна Елада. Историческият Пергамон е разположен на висок хълм в северна посока от река Бакърчай. Днес тази територия не е част от Гърция, а е в пределите на Турция. Съвсем близо от интересните руини на Пергамон се намира и град Бергама, който е един от най-известните градове на Античния свят, а Пергамон остава завинаги в историята като столицата на древногръцкото кралство Пергамон. Древният град е разположен в района Мизия, като Егейско мoре е само на 26 километра от тук.
Невероятният комплекс на Пергамон пази останките на светилището на Атина, Траян и Асклепий, руините на няколко кралски дворци на Елинските царе. В Пергамон може да се види и храма на Дiонис, както и добре запазили се останки от римски бани, наричани терми. В Пергамон е още и светилището на Хера. В района на древногръцкия град има и един минерален извор, чиито води са прочути с целевните си свойства. В Пергамон днес туристите могат да видят и мраморните храмове на Деметра.
Друга историческа забележителност в Пергамон представляват руините на огромния античен театър. Няма как да не споменем знаменитата Бергамска библиотека , която се счита за една от съперниците на Александрийската. Има твърдения, които гласят, че Марк Антоний е подарил на красивата Клеопатра, като сватбен подарък библиотеката на Пергамон. Тя съдържала около 200 000 книги и пергаментови свитъци. Над руините на библиотеката се намира храмът на император Траян.
Забележителна част от комплекса на Пергамон е Асклепион, която се счита за първата болница в човешката история. Нейн основател е Асклепий. В тази част на импозантния древноегипетски град Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова. Именно от този факт е знакът на днешната фармация също съдържа виеща се змия. Но спирам с разказа до тук, останалото ще са вашите лични впечателния....
/престой около 2 часа/ Връщане в Чанаккале /211 km – 3ч.30мин/, събрали спомени за цял живот! Вечеря. Нощувка.
 
Ден Трети:
07:00ч. Gunaydin - закуска. 08:00ч. тръгване от хотела.
Маршрут: Чанаккале / Кешан / Текирдаг / Чорлу. Пристигане около обяд в гр. Чорлу.
Чорлу (253 000 жители) отдавна се слави със силната си шивашка и кожарска промишленост. В района се шие на ишлиме за много световноизвестни марки, което позволява цените да бъдат изключително атрактивни, и затова сме тук толкова често... Градът е важен промишлен център на Турция и известен с множеството си фабрики за производство на дънкови облекла, кожи, килими, спално бельо и много други..
Ще посетим: Мол ОРИОН, където се намират представителни магазини на повечето фабрики в града – Mavi Jeans, U.S. Polo, Koton, Defacto, Nike, Adidas, LC Waikiki, Madame Coco, Pierre Cardin, ADL, Inci, Derimod,Desa, Herry, Penti, Boyner, English Home и най-новият Мол АРЕНА ТРЕНД - магазини от всякакъв тип и за всеки вкус, марки, като Kemal Tanca, Hotic, Greyder, Ozdilek, White & Beige, Ipekyol, Katia & Bony, LTB и др. Време за обяд, турско кафе с десерт и безброй покупки... По Ваше желание посещение и на хипермаркети КИПА и МИГРОС.
„AZZO“ – специализиран магазин за качеествени кожени облекла – обувки, якета, чанти, аксесоари и много др.;  
Tac / "ТАЧ" – марков магазин за супер качествени и на страхотни цени спално бельо, халати за баня, покривки, готови пердета, детски комплекти и мн. други.
Около 17:00ч. отпътуваме за Лозенград (Къркларели). Свободно време в центъра за покупки на турски сладкиши и деликатеси на ниски цени. Време е да опитаме прочутите Лозенградски кюфтета, бира ЕФЕС или айрян! Покупката на баклава, локум, турски сладки, ядки и др. на изгодна цена е неизбежна.
След като сме изхарчили и последните си турски лири отпътуваме към България. Пристигаме в Бургас и във Варна вечерта /спирките са същите, както на тръгване/.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА
 • Комфортно пътуване с туристически автобус без нощни преходи;
 • Безплатно ще ви бъдат поднесени турски лакомства и много изненади;
 • Посещение на Музей „Кабатепе“ – Еджеабат /входна такса – отделно/
 • 2 Нощувки със закуски и вечери в хотел 3*/4* - Чанаккале
 • Безплатна разходка в гр. Чанаккале с беседи на български език;
 • Посещение на всички големи и най-нови шопинг центрове, представителни магазини на фабриките в гр. Чорлу;
 • Турмениджър от фирмата-организатор по време на цялото пътуване и престой в хотелa;
 • Медицинска застраховка за лица до 65г. към ЗAД „Армеец“ АД;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

 • Екскурзия до Асос и Бергама – 35 €/ 70лв на възрастен; 30 €/60.00 лв. за дете до 12 г. и цената включва: транспорт до обектите и обратно, обиколки и екскурзовод при мин. 20 туриста
 • Входна такса музей „Кабатепе“ + симулация – 15 т.л., Асос – 10 т.л., Бергама – 25 т.л. + 15 т.л. за лифт; /на място/
 • Доплащане за единична стая – 60 лв;
 • Медицинска застраховка за лица от 65г. до 70 г. – доплащане 8.00 лв; от 70г. до 79г. – доплащане 15.00 лв и според тарифите на ЗAД „Армеец“.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ

Важно
Условия за записване:
 • Условия за плащане:  депозит – 30%, доплащане до 10 дни преди пътуването.
 • Начин на плащане: банков път
 • Минимален  брой туристи за осъществяване на пътуването: 30 човека / при посочената цена; При група от мин. 16 туриста – доплащане 50лв на турист, при осъществяване на пътуването с кофортен микробус
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи:  7 дни преди пътуването.
 • Необходими документи: международен паспорт с мин. валидност 3 месеца преди датата на екскурзията, за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители! При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.
Важно!
 • Туроператора предлага възможност за сключване на допълнителен застрахователен договор за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт.
 • Местата в автобуса са по реда на записване / сключване на договор !
 • № на седалка и предни места в автобуса не се гарантират! Опция предни места: от 2-ви до 3-ти ред в автобуса се заплаща допълнително по 20.00 лева на човек. Не се приемат рекламации и оплаквания във връзка с разпределението на туристите в автобуса.
 • Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при  по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите и валутните курсове!

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

 • Комфортно пътуване с туристически автобус без нощни преходи;
 • Безплатно ще ви бъдат поднесени турски лакомства и много изненади;
 • Посещение на Музей „Кабатепе“ – Еджеабат /входна такса – отделно/
 • 2 Нощувки със закуски и вечери в хотел 3*/4* - Чанаккале
 • Безплатна разходка в гр. Чанаккале с беседи на български език;
 • Посещение на всички големи и най-нови шопинг центрове, представителни магазини на фабриките в гр. Чорлу;
 • Турмениджър от фирмата-организатор по време на цялото пътуване и престой в хотелa;
 • Медицинска застраховка за лица до 65г. към ЗAД „Армеец“ АД;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

 • Екскурзия до Асос и Бергама – 35 €/ 70лв на възрастен; 30 €/60.00 лв. за дете до 12 г. и цената включва: транспорт до обектите и обратно, обиколки и екскурзовод при мин. 20 туриста
 • Входна такса музей „Кабатепе“ + симулация – 15 т.л., Асос – 10 т.л., Бергама – 25 т.л. + 15 т.л. за лифт; /на място/
 • Доплащане за единична стая – 60 лв;
 • Медицинска застраховка за лица от 65г. до 70 г. – доплащане 8.00 лв; от 70г. до 79г. – доплащане 15.00 лв и според тарифите на ЗAД „Армеец“.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ

Важно

Условия за записване:
 • Условия за плащане:  депозит – 30%, доплащане до 10 дни преди пътуването.
 • Начин на плащане: банков път
 • Минимален  брой туристи за осъществяване на пътуването: 30 човека / при посочената цена; При група от мин. 16 туриста – доплащане 50лв на турист, при осъществяване на пътуването с кофортен микробус
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи:  7 дни преди пътуването.
 • Необходими документи: международен паспорт с мин. валидност 3 месеца преди датата на екскурзията, за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители! При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.
Важно!
 • Туроператора предлага възможност за сключване на допълнителен застрахователен договор за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт.
 • Местата в автобуса са по реда на записване / сключване на договор !
 • № на седалка и предни места в автобуса не се гарантират! Опция предни места: от 2-ви до 3-ти ред в автобуса се заплаща допълнително по 20.00 лева на човек. Не се приемат рекламации и оплаквания във връзка с разпределението на туристите в автобуса.
 • Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при  по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите и валутните курсове!

"Дидона" ЕООД е член на Варненската Асоциация на Туристическите Агенции /ВАсТа/ и Асоциацията на Българските Туроператори и Туристически Агенти /АБТТА/. Има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора", съгласно чл. 42 от Закона за туризма в ЗАД "Алианц" с полица No. 13160183000000034/07.09.2018 год.