Истанбул - Феерия от лалета!

 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
 • 10
Истанбул
4
3
2
     
   

12/04/2018  -  22/04/2018

225 лв.
на човек

Sold Out

Exceed Persons

Маршрут:   Варна - Истанбул - Варна

Истанбул - Феерия от лалета!

ОПИСАНИЕ
Всеки април в Истанбул се провежда Международния фестивал на ЛАЛЕТО. Смятаният за най-стар в света фестивал превръща града във ФЕЕРИЯ от най-различни по вид, форма и цвят лалета. 
През 2017г. бяха засадени близо 30 млн. лалета!!! Най-големите паркове на града са потънали в разкоша на лалетата и са място за концерти, изложби и други атракции. Това време е най-подходящо за тези от вас, които вече познават основните забележителности в Истанбул и желаят да се докоснат до нещо различно. 

ПРОГРАМА
1 ден: Варна – Истанбул + Аквариума + Вечеря в рибен ресторант
05.00 – Тръгване от Добрич; 06.00 – Тръгване от Варна; 08.30 – Тръгване от Бургас. Редовни почивки по пътя.
Пристигане в Истанбул около 14.00 часа. 
Непознатите европейски квартали на Истанбул - навлизане в Истанбул по стария път Е5, минаващ през исторически селища, днес квартали на Истанбул: Чаталджа, Бююкчекмедже с моста на султан Сюлейман Великолепни, построен от великия архитект Синан, Бейликдюзю, „Българския” квартал Авджилар, Флория с крайбрежната вила на Ататюрк, Йешилкьой (Сан Стефано), Зейтинбурну. 
Цена: включена в екскурзията
Посещение на Istanbul Aquarium - най-новият и най-големият в света тематичен аквариум.  
Отворен е през лятото на 2011 г. Той представлява съоръжение от нова генерация, което представя чрез уникална концепция 16 различни региона в света. В различни части на аквариума можете да видите морската флора и фауна от Черно море до Тихия океан, включително да изпитате дивата природа на Амазонка с контролирана температура и изкуствен дъжд и влажност. Аквариумът допълва темите с декоративни елементи,  интерактивни игри, визуални ефекти и хиляди живи морски същества в 64 аквариума с най-различни размери. http://www.istanbulakvaryum.com/
Цена: за възрастен – 20 евро; за деца до 12 г. и лица над 65 г. – 15 евро (включва трансфер, входен билет със съответните отстъпки за възраст).
Туристите, които не посещават Аквариума, разполагат със свободно време за посещение на съседния мол Aqua Florya и разходка покрай Мраморно море.
Продължаване към центъра на града. 
По пътя - Автобусна опознавателна обиколка на Истанбул – големите крепостни стени, златната порта на Констанинопол, Мраморно море, изглед към Принцовите острови, азиатския бряг
Около 18.00 - Настаняване в хотела. 
20.30 - Вечеря в Рибен ресторант под моста Галата. 
Цена: 22 евро на човек (5 вида мезета, предястие, лаврак или ципура, десерт, вода, хляб и прекрасен  изглед към Босфора)


Втори ден: Парк Емирган + Небостъргач „Сапфир” + Дворец Долмабахче + "Нова среща с Босфора" + „Латинския Истанбул и Таксим”
07.00 – 08.30 - Закуска в хотела.  
08.30 - Автобусна панорамна обиколка на Истанбул (продължение)
Цена: включена в екскурзията
 • 09.30-12.00 Посещение на парка Емирган (EMIRGAN) – най-големият парк в Истанбул с много езерца, фонтани, исторически павилиони, превърнати в кафета и ресторантчета и... лалета. В този парк са засети специално за фестивала над 4 000 000 лалета от 190 вида! В парка са устроени сцена за жива музика, сувенирни магазинчета, пазар за цветя. Паркът е любимо място за пикник на истанбулци, към които можете да се присъедините и вие!  Той се простира до самия бряг на Босфора, където се намира и музея SAKIP SABANCI, който представя постоянни и гостуващи изложби на художници.
Цена: включена в екскурзията
 • 12.30-14.30 - Посещение на небостъргача "САПФИР". Отправяне към квартал Левент 4, където се намира  небостъргача „САПФИР”  - една от най-високите жилищни сгради в Европа и първата екологична сграда на Турция. След завършването й е в края на 2009 г., сега тя се извисява на 64 етажа. Освен жилищни имоти, комплексът съдържа и търговски център от 34 хил. кв.м. На последния етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино.
Изкачване до панорамната площадка, откъдето се открива невероятна гледка към града и Босфора в 360 градуса. Уникалното приключение се допълва от „SkyRIDE” – 4D изумителна симулация за полет с хеликоптер над Истанбул. Скай барът предлага изключителна гледка с чаша ароматно турско кафе сред облаците. http://www.istanbulsapphire.com/index_seyir_english.html 
Цена: 25 евро на човек - транспорт по маршрута, посещение на  небостъргача САПФИР – панорамната площадка с включен виртуален полет над Истанбул, пълно екскурзоводско обслужване.
или
13.30-15.00 - Посещение на султанския дворец „Долмабахче” 
Невероятно красив, впечатляващ и пищен, дворецът Долмабахче (Dolmabahce palace) е една от най-впечатляващите забележителности на града, строен през последните години на Османската империя.
Цена: 30 евро на човек – входна такса, трансфер и екскурзоводска беседа.
15.30-18.00 „Круиз по Босфора, Кулата на девицата и Златния рог” -  прекрасна морска разходка по един от най-живописните проливи в света и слизане на най-романтичния символ на Истанбул. 
Навлизане в Босфора, плаване покрай исторически квартали, Долмабахче, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек. 
Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга...
„Епилог” на морската разходка е слизане на Кулата на девицата (Къз кулеси), един от най-романтичните и загaдъчни обекти на Истанбул. Части от нея датират от времето на Фатих Завоевателя, султан Махмут II придава днешния и облик. Тук върху мраморната плоча се намира неговия герб от 1832г.. В широката част на сградата има историческо водохранилище. Изпълнявала различни функции през времето, днес Кулата с морския си фар продължава да показва пътя на корабите. Свободно време за чай и кафе, поднесени с чудни  легенди.  
Екскурзията завършва с вълнуваща разходка с кораб по Златния рог – мястото, което през средновековието гърци, евреи и арменци превръщат в най-богатата част на Истанбул. 
Връщане на сушата.
Цена: 25 евро на човек – транспорт с автобус и кораб с микрофонна уредба, входна такса за Кулата на Девицата, екскурзовод по време на цялата екскурзия.
20.00 Латинския Истанбул и Таксим  
Нощна автобусна обиколка в града, комбинирана с пешеходна разходка в Бейоглу, площад Таксим и улица Истиклал – сърцето на Латинския Истанбул. Разкази за историческите сгради по улицата. Пътуване с историческата железница Тунел от 1875г. – третата най-стара жп линия в света.
Цена: 15 евро на човек – нощна автобусна разходка, пешеходна разходка по Истиклал, билети за трамвай и историческия Тунел, екскурзоводски беседи
Връщане в хотела. Нощувка.

Трети ден: Площад „Султанахмет” + парк Гюлхане + „Света София” + „Истанбул на два континента с хълма Чамлъджа” 
07.00 – 08.15 - Закуска в хотела.  
08.30 Отпътуване на цялата група за площад Султанахмет.
09.00-09.30 Пешеходна обиколка на aнтичния център на Истанбул с екскурзоводска беседа на български език - Хиподрума и най-старите паметници в Истанбул - Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Фонтанът на Вилхем, Синята джамия „Султан Ахмет” (отвън). 
Цена: включена в екскурзията.
09.30-10.30 Посещение на парка Гюлхане и най-големия в света килим от лалета.
Паркът, разположен в подножието на султанския дворец Топкапъ, посреща гостите си с над 1 милион лалета от над 80 вида.  В края му се намира кафене с уникална панорама към Босфора и Златния рог.
Цена: включена в екскурзията.
10.30-12.00 Посещение на църквата „Света София”.
Най-мащабният и най-внушителният исторически паметник, завещан от Византия. Наричана още Църквата на мъдростта, тя представлява православен храм, превърнат по-късно в джамия, а днес – в музей. 
Цена: 25 евро на човек – входна такса, слушалки, екскурзоводска беседа.
12.00-19.30 Истанбул на два континента: Екскурзия до Азиатския бряг, Принцовите острови и двореца Бейлярбей + панорамния хълм и парк с лалета Чамлъджа
Отпътуване по моста над Босфора към Азиатския бряг. 
Продължаване към най-високия хълм в Истанбул - Чамлъджа. Посещение на красивия парк с над 600 000 лалета, откъдето се открива и прекрасна панорама към Босфора, и Европейската част на града. 
Следва посещение на летния султански дворец „Бейлярбей”. Изграден в същия стил като Долмабахче, той прилича на европейските дворци за почивка от 18в., използван най-често като резиденция на почетни чуждестранни лица. 
Продължаване през най-големия квартал Юскюдар (Златния град) с известни исторически забележителности. Спиране пред най-романтичния символ на Истанбул – Къз Кулеси (Момината кула) за панорамни снимки. Продължаване покрай брега на Мраморно море през квартала Кадъкьой (Халкедон) с историческите Военни казарми, Военното училище и Азиатската ЖП-гара.
От пристанището Бостанджъ  се качваме на корабче, което за половин час ще ни отведе до най-големия от Принцовите острови – остров Бююк Ада. Както на останалите острови, общо 9 на брой, и тук къщите са от дърво, боядисани в бяло няколкоетажни вили в типично средиземноморски стил. Основно превозно средство е велосипедът, а файтоните са и превозно средство и туристическа атракция. Те могат да се наемат за разходка и в рамките на час да се обиколи острова (Файтон за разходка из Принцовите острови – от 75 TL за 4 човека за 45 минути). Можете да похапнете и прясна риба в някой от многобройните крайбрежни ресторантчета.
Отпътуване обратно с ферибот към европейския бряг и придвижване с транспорт до хотелите.
Цена: 35 евро на човек - трансфер с автобус, двупосочен билет за ферибота до Принцовите острови, входен билет за двореца Бейлярбей, пълно екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод. 

Четвърти ден: „Св. Стефан и Метоха” + „Турция на длан“ + Виаленд  + Лозенград
07.00-08.30 - Закуска в хотела.
08.45 Качване в автобуса на всички туристи и отпътуване за „Св. Стефан и Метоха” и МОЛ с Увеселителен парк „Виаленд” – туристите освобождават стаите и се качват с багажа си.
09.00-10.00 – Българската църква „Св. Стефан“ и музея в Метоха.
Една от светините за всички българи – желязната църква отново грее в пълния си блясък на брега на Златния рог! Обявена за най-красивият немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както точно преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници. Разглеждане и на богатата музейна експозиция, посветена на българските възрожденци, тяхното дело и живот. Тя е устроена в реставрирания Метох срещу църквата.
Цена: включено в цената

10.30-13.00 Екскурзия „Турция на длан”:
 • Посещение на „Мини Турция” – в уникалния парк на миниатюрата ще  разгледате  всички  исторически  и  културни  забележителности,  намиращи  се  в  богатата  в  това  отношение  страна. Също  така  ще  видите  и  грандиозните  съоръжения,  построени от султаните в Османско време, намиращи се днес в различни държави;
 • Посещение на Музея на кристалите, където ще видите някои от известните сгради в Турция, лазерно гравирани в сърцевината на планински кристали;
 • Посещение на Музея на бойната слава, където подобно на нашата Плевенска епопея, е пресъздадена битката при пролива Дарданелите на Чанаккале през Първата световна война.
Цена: 15 евро на човек – входна такса за всички обекти, трансфер и екскурзоводска беседа на български език във всички обекти в „Мини Турция”.
След това туристите се присъединяват към групата във Виаленд (от 13.30 до 15.45)

За желаещите да посетят Увеселителния парк Виаленд или пазаруват на воля:
11.00 – 15.45  Vialand - увеселителен парк и мол 
Първият международен увеселителен парк в Истанбул работи на обща площ от 600,000 m2 и е по проект в който до момента са инвестирани около два милиарда турски лири. 
Малките посетители могат да се забавляват в специално обособена зона, предлагаща множество атракциони - влакче с което обикалят умален вариант на целия свят, блъскащи се колички и въртележки, малчуганите дори могат да станат герои във филми в специалния симулатор.
Търсачите на силни усещания имат на разположението си влакчета виещи се в облаците, рафтинг, приключение в мрачен сафари тунел, тунел на ужасите и други изненади!
В парка има и историческа зона, която предлага разходка по улиците на стария Истанбул, както и пътешествие до 1453 г. в деня на покоряването на града!  
Шопинг маниаците също няма да останат разочаровани, множество магазини удовлетворяващи и най-капризните вкусове  ви очакват в шопинг центъра. 
ВАЖНО: Желаещите да посетят само шопинг центъра, не е необходимо да заплащат вход за увеселителния парк.
Цена: включена в екскурзията (входът за увеселителния парк се заплаща отделно: 120 т.л. за възрастен и 89 т.л. за дете) 
16.00 - Oтпътуване за Къркларели (Лозенград). Спиране в търговски център КИПА. 
Спиране на градския център. Време за вечеря и покупка на сладки, ядки и др. на изгодна цена. Пристигане във Варна късно вечерта.
1. Дадените часове са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
2. Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА
 • Транспорт Добрич-Варна-Бургас-Истанбул и обратно; 
 • 3 нощувки със закуски в съответния хотел в старата част на Истанбул;
 • Посещение на българската църква „Св. Стефан“ и музея в Метоха;
 • Българската екзархия и църквата „Свети Иван Рилски“
 • Посещение на Вечерна Великденска литургия в българската църква “Св.Стефан“;
 • Посещение на парка Емирган (EMIRGAN);
 • Посещение на парка Гюлхане (Gulhane) в свободното време с водач;
 • Автобусна панорамна обиколка „Непознатите европейски квартали на Истанбул”;
 • Автобусна панорамна обиколка на Истанбул;
 • Посещение на Виаленд и шопинг центъра (входния билет за атракционния парк се заплаща отделно)
 • Лицензиран турски екскурзовод на български език;
 • Карта на Истанбул;
 • Групова медицинска застраховка към ЗК „Уника” с лимит 10000 евро; 
 • Изненади и подаръци по време на екскурзията – малки жестове към гостите ни, допринасящи за незабравимото преживяване с нас;
 • Възможност за трансфер до Виаленд за целодневно посещение на увеселителния парк за семейства с деца.
 • Водач-екскурзовод от агенцията.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА
 • Istanbul Aquarium – за възрастен – 20 евро; за деца до 12 г. и лица над 65 г. – 15 евро 
 • Посещение на небостъргача "САПФИР". Цена: 25 евро 
 • Екскурзия „Християнските храмове”: 20 евро на човек (трансфер, входна такса за Карие, екскурзовод)
 • Султанския дворец „Долмабахче”: 30 евро (при мин. 10 човека)
 • „Круиз по Босфора, Кулата на девицата и Златния рог”: 25 евро (наем кораб, входна такса за Кулата на Девицата, екскурзоводски беседи)
 • Посещение на църквата  Света София: 25 евро (при мин. 10 човека)
 • Екскурзия до Азиатския бряг, хълма и парка Чамлъджа, и Принцовите острови: 25 евро (трансфер с автобус, двупосочен билет за ферибота до Принцовите острови, екскурзовод)
 • Латинския Истанбул и Таксим: 15 евро
 • Екскурзия „Турция на длан”: 15 евро
 • Вечеря в рибен ресторант: 22 евро

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ

Важно
Необходими документи:
 • Международен паспорт;
 •  за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане, копие от страницата със снимката в паспорта

Визови и санитарни изисквания: 
 • няма

Минимален брой за осъществяване на пътуването
 • 40 туристи. 
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 
 • 7 дни преди датата на тръгване.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата. 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

 • Транспорт Добрич-Варна-Бургас-Истанбул и обратно; 
 • 3 нощувки със закуски в съответния хотел в старата част на Истанбул;
 • Посещение на българската църква „Св. Стефан“ и музея в Метоха;
 • Българската екзархия и църквата „Свети Иван Рилски“
 • Посещение на Вечерна Великденска литургия в българската църква “Св.Стефан“;
 • Посещение на парка Емирган (EMIRGAN);
 • Посещение на парка Гюлхане (Gulhane) в свободното време с водач;
 • Автобусна панорамна обиколка „Непознатите европейски квартали на Истанбул”;
 • Автобусна панорамна обиколка на Истанбул;
 • Посещение на Виаленд и шопинг центъра (входния билет за атракционния парк се заплаща отделно)
 • Лицензиран турски екскурзовод на български език;
 • Карта на Истанбул;
 • Групова медицинска застраховка към ЗК „Уника” с лимит 10000 евро; 
 • Изненади и подаръци по време на екскурзията – малки жестове към гостите ни, допринасящи за незабравимото преживяване с нас;
 • Възможност за трансфер до Виаленд за целодневно посещение на увеселителния парк за семейства с деца.
 • Водач-екскурзовод от агенцията.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

 • Istanbul Aquarium – за възрастен – 20 евро; за деца до 12 г. и лица над 65 г. – 15 евро 
 • Посещение на небостъргача "САПФИР". Цена: 25 евро 
 • Екскурзия „Християнските храмове”: 20 евро на човек (трансфер, входна такса за Карие, екскурзовод)
 • Султанския дворец „Долмабахче”: 30 евро (при мин. 10 човека)
 • „Круиз по Босфора, Кулата на девицата и Златния рог”: 25 евро (наем кораб, входна такса за Кулата на Девицата, екскурзоводски беседи)
 • Посещение на църквата  Света София: 25 евро (при мин. 10 човека)
 • Екскурзия до Азиатския бряг, хълма и парка Чамлъджа, и Принцовите острови: 25 евро (трансфер с автобус, двупосочен билет за ферибота до Принцовите острови, екскурзовод)
 • Латинския Истанбул и Таксим: 15 евро
 • Екскурзия „Турция на длан”: 15 евро
 • Вечеря в рибен ресторант: 22 евро

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ

Важно

Необходими документи:
 • Международен паспорт;
 •  за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане, копие от страницата със снимката в паспорта

Визови и санитарни изисквания: 
 • няма

Минимален брой за осъществяване на пътуването
 • 40 туристи. 
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 
 • 7 дни преди датата на тръгване.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата. 

"Дидона" ЕООД е член на Варненската Асоциация на Туристическите Агенции /ВАсТа/ и Асоциацията на Българските Туроператори и Туристически Агенти /АБТТА/. Има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора", съгласно чл. 42 от Закона за туризма в ЗАД "Алианц" с полица No. 13160183000000034/07.09.2018 год.